Kennel Barecho

Direktlänk till inlägg 4 mars 2015

Hundbeståndet har ökats...

Av barecho - 4 mars 2015 14:16

... på rejält här hemma nu   . Vera fick ju sju cockervalpar i lördags - de verkar må bra allihopa och även den minsta äter och försöker komma ikapp de andra. Jag är dock osäker nu på om hon blir vit/svart - det är nog kanske så att hon blir Blue roan även hon. Jag tycker trampdynorna blir svartare och svartare på henne nu för var dag. Känns nästan lite som om hon är yngre än de andra - hon var också lite gles i pälsen när hon föddes. Spermierna kan ju leva i flera dagar så helt omöjligt är det ju inte att hon "blev till" ett par dagar efter de andra.


Så var det ju också dags för Tyra att valpa - vår andra Affenpinscher-kull. Jag känner mig alltid mer orolig och osäker när det gäller Affenpinscher än Cocker eller Springer. Det tar ett tag att vänja sig med en mindre ras när man mest varit van med stora raser tidigare. 


Tyra låg bredvid mig på sängen hela dagen i måndags - hon ville inte vara själv och de där stora vackra ögonen tittade bedjande på mig nästan hela tiden   . Usch, får alltid lite dåligt samvete när tikarna ska valpa och man ser att de har ont.... Nu var det ju inte direkt så att Tyra var ovillig till att para sig - så en liten del i det hela har hon själv   .

 
Lite bäddande blev det förstås - men hon ville inte bädda om inte jag hjälpte till lite... och vad gör man inte för sina små älsklingar? Klart jag rev runt lite med trasiga tidningar och fällar - och jodå, då tyckte hon minsann att det var så man skulle göra. 


Så till slut börjar hon krysta... och ca 1 dryg timme efter det kom första valpen. 

 
En hanhund var det och han döptes till Bosse. Vikten var 180 gram och när han föddes 21.40 var han inte så pigg då han låg lite klämd samt kom med bakdelen först. Men han är ändock en Affenpinscher så han piggnade på sig rätt snabbt turligt nog.


 
Klockan 22.15 föddes en tik, Britta, och hon är störst av dem alla - hon vägde 182 gram vid födseln.


 
Sista valpen var en hanhund - han heter Bertil och väger 176 gram. Han föddes 22.30 och oftast lägger sig tikarna och slappnar av när sista valpen kommit. Så var inte fallet här - Tyra fortsatte att krysta om inte de kraftigaste värkarna så var det ändå rätt så ofta de kom. Jag var därför övertygad om att hon hade en valp kvar - men hon bara lurades, för ingen mer valp kom. 


Jag kunde dock inte släppa det dagen efter - jag var så orolig att hon hade en valp kvar i magen och hur det än är så är jag inte alls lika van att känna på en sån liten mage som en affen har jämfört med våra andra hundar. Så ett besök till veterinär fick det bli - det togs till slut en röntgenplåt på henne där det konstaterades att ingen valp fanns kvar. Sköööönt.... 


 
Tyra har sina valpar i sovrummet - och kan säga att det är ingen som kommer in i det rummet obemärkt nu... Hon håller stenkoll mot dörren.


 
Gott om mjök verkar hon ha - så de är allt tre små tjocka apor just nu   !


Ingen sömn blev det den natten med tanke på att jag trodde hon skulle få en till valp - och natten före hade jag inte heller sovit mycket eftersom Tyra var orolig redan då. Sååå en god natts sömn hade varit skönt - meeen, som man bäddar får man ligga och har man parat tre tikar samtidigt, tja - då får man väl ta att man inte får sova kanske...


Min mor var här under dagen igår eftersom jag bland annat var till veterinären med Tyra. Enya hon flåsade och bäddade, flåsade och bäddade hela dagen - men inget mer hände. Inte förrän ca 10 minuter efter att mamma åkte hem.... Då tyckte Enya det var dags att börja krysta! Jag hann få i mig lite kvällsmat iaf - och som tur var hade jag hämtat hem Henric så han och Jacob fick ta hand om Tyra och Vera med valpar samt de andra hundarna. Tur jag har så snälla, hjälpsamma barn   . För husse i huset är förstås inte hemma - han är i Norge igen, men ska komma hem sent i kväll.


En knapp timme efter att hon börjat krysta var det dags för första valpen att födas. Helst ville Enya valpa i mitt knä - hon kröp upp där och försökte lägga sig där när hon skulle krysta fram valparna. Lite trångt blev det ju med tanke på att hon var så rejält tjock...


 
En svart/vit tik föddes 19.55, hon döptes till Ramona och vägde 356 gram. 


Valp nummer två var en svart/vit hanhund som tyvärr dog strax efter födseln. Varför vet jag inte - men han var rejält medtagen då han föddes så förmodligen var det något som hade med det att göra. Trist är det iaf varje gång nåt sånt händer  .



Nästa valp var också det en svart/vit hanhund - vi döpte honom till Rolex och han vägde hela 458 gram, en rejäl kille med andra ord! Han föddes 22.15


 
Första brun/vita föddes 00.25 - också det en hanhund och han fick namnet Rafael. Han var lite mindre - men rejält stor även han då han vägde 426 gram.


 
Andra tiken föddes klockan 04.25 Hon är brun/vit och heter Rakel. Hon vägde 424 gram så inte så långt efter de stora grabbarna här ovan.


 
En lite mindre tik föddes 05.15 - hon vägde 288 gram vilket inte är litet alls annars, men när hon ligger bredvid de andra "heffa-klumparna" ser hon liten ut tycker jag. Hon fick namnet Rubi.


Sedan föddes något som är väldigt ovanligt - en valp som var missbildad. Som sagt, det händer väldigt sällan - men någon gång då och då blir det förstås "fel i tillverkningen". Varför vet man ju inte  - något har hänt när skelettet bildades då den hade ett nästan dubbelt så tjockt framben och tassen var delad i två små-tassar istället för en stor. Otroligt sorgligt och det här vänjer jag mig aldrig med - en livskraftig valp som måste få somna in, näe otroligt trist och jobbigt tycker jag...   .


 
En till valp föddes efter det och detta blev den sista valpen - den föddes i morse klockan 08.30 En brun/vit hanhund som nu heter Ramigo. Han vägde 384 gram.


 
Lugnet har lagt sig nu över Enya och de små... Hon har inte fått ut alla moderkakor än så hon har rätt så mycket flytningar. Hela bakbenet hennes var mörkgrönt innan jag tvättade av henne - syns fortfarande lite grönt kvar på detta foto.

Såååå nu ska det väl vara över med valpningar för ett tag och även om jag längtat sjukt mycket efter det så är det lite jobbigt både fysiskt (sitta ihopkrupen framför en valplåda en hel dag sliter på kroppen...) och framförallt psykiskt. Men jag är så glad nu åt de 16 valpar vi har här hemma och jag ser fram emot att de ska bli större så jag ser mer av vad det ska bli av dem   .

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av barecho - Fredag 22 mars 05:44

  Taco     Toby     Tristan     Trevor     Tippo     Tango     Tally     Trisha     Tabitha     Tora   Mer information om valparna finns här: Kennel Barecho ...

Av barecho - Fredag 22 mars 05:39

  Ubbe     Uzo     Undis     Uzzi     Unette     Ultra   Mer information om valparna finns här: Kennel Barecho ...

Av barecho - Torsdag 14 mars 16:34

I måndags, när det var sex dagar kvar till beräknad valpning så låg tempen på 37,6. Det var ju inte jättelågt och Kryddan åt upp sin mat. Hon var lika lugn som vanligt. Så jag tänkte det var falskt alarm. Tempen sjönk sedan sakta nedåt, men inga andr...

Av barecho - Söndag 3 mars 14:25

I denna blogg kommer det mestadels vara inlägg som har med kennel Barecho att göra. Om våra valpar, hundar, från utställningar mm. Jag (Helene) har skaffat en ny blogg där jag mer kommer att skriva mina tankar och åsikter inom olika ämnen, välkommen ...

Av barecho - Fredag 1 mars 07:49

Denna kull är Ziris andra kull hos oss, förra kullen föddes för 1,5 år sedan, i den kullen blev det sju valpar. Att det skulle bli fler denna gång misstänkte vi ganska tidigt, för redan när hon gått fyra veckor började magen växa - och det snabbt! De...

Presentation

Fråga mig

35 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards