Helenes blogg - kennel Barecho

Direktlänk till inlägg 23 februari 2025

Italiensk matlagning

Av Helene - Söndag 23 feb 13:31

Igår var David och jag i Stockholm för att delta på en matlagningskurs hos Eataly, kursen var för Italiensk matlagning och kurs vet jag inte om man kan kalla den riktigt - var endast vid detta tillfälle som totalt blev fyra timmar. 


Anledningen till att vi åkte var att Davids kusin Zeke fick ett presentkort för två personer på denna kurs av oss och Davids bror Gustav, och då fick han samtidigt med presenten att han skulle få sällskap av oss tre  . Matlagning och mig är ju inte en kombination som går ihop helt, menmen - man får anta nya utmaningar i livet. När David förklarade för barnbarnet Elis att vi skulle iväg på matlagningskurs så frågade han samtidigt honom om han trodde det skulle gå bra för farmor på kursen? - Jodå, det trodde han alldeles säkert, att det skulle gå bra för farmor. Vad tror du om farfar då frågade David - Nja, där blev svaret... - dåligt    Behöver jag säga att det där är farmors pojke det     


Vi kom ner till Stockholm kring lunch och checkade in på Berns hotell som låg nära där själva kursen hölls. 

 
Supergod lunch blev det på Östermalms saluhall, rimmad lax med dillstuvad potatis - så otroligt gott. Saluhallen är uppdelad i flera mindre restauranger kan man säga och vi åt på en som hette Tysta Mari - jättetrevlig personal och god mat   


Efter en kort stunds slappande på hotellrummet begav vi oss mot Eataly. Jag måste ju erkänna att jag var otroligt skeptisk till hur det här skulle gå för mig, kändes ändå tryggt att ha Gustav med sig som är ännu mindre van i köket än mig. Såg framför mig hur jag skulle behöva skära i blodigt kött som är det värsta jag vet, menmen - mina farhågor visade sig vara helt obefogade. 


Vi blev visade in till ett rum som kallades the Golden room, ett otroligt härligt stort rum med enorm takhöjd. Där var vi fem alldeles själva sedan med de två som var instruktörer på kursen. Båda två var supertrevliga, kvinnan som höll i själva kursen tror jag hette Elena - minns inte vad killen hette som var med. Det visade sig att vi skulle göra egen pasta och det lät ju spännande. David har pratat om att göra det någon gång hemma men det har aldrig blivit av. 


 
Här förklarar Elena hur man gör för att få pastadegen smidig och i korrekt konsistens. Det var inte bara att blanda ihop ägget och mjölet, nej det tog sin tid så här gällde det att ta fram det stora tålamodet. Lite av en tävling blev det ju ändå såklart och David blev färdig först med sin det och jag någon minut efter bara.

 
När degen var färdig plastade vi in den och sedan skulle den få vila, minst en timme.


Under tiden gjorde vi Tiramisu, något jag aldrig har ätit för har inte tyckt det sett gott ut eftersom det är kaffe i den. Nu skulle jag få göra en specialvariant med bara amaretto och inget kaffe. Den såg väl "sådär" ut kan man säga. 


 
Här ser ni lite mer av lokalen, ett rejält vinförråd måste man säga att det fanns där. Bakom Åsa hade de dukat upp ett bord bara för oss fem där vi sedan skulle äta den mat vi själva lagat.


 
Sedan skulle vi göra gnocchi, i den degen var det bara mjöl och vatten. Elena berättade om hur det kunde skilja sig mellan olika delar av Italien hur man gjorde degen och även hur pastan tillverkades. T.ex Tortellini är ringformade och beroende på var i Italien de gjordes så såg de olika ut, för oss såg de nog ganska lika ut. Men för en italienare var det något helt annat. Vi fick också lära oss att Ravioli är fyrkantiga till skillnad då mot Tortellini. Sedan hette dom lite olika beronde på vilken fyllning som var i. 


Men det var alltså Gnocchi vi skulle göra. Först skulle vi rulla ut degen till en orm, dela i bitar och sedan på en speciell gnocchi-bräda rulla dom ett halvt varv så de fick räfflorna men inte blev helt stängda. Inte så lätt som man kan tro - men det var riktigt roligt göra det så en sån bräda måste vi införskaffa nu. 


 
Gnocchi-tillverkning på gång   


Efter det skulle vi använda den degen vi gjorde först när vi kom dit, den skulle vi göra Tortellini av. Den degen var alltså lite gulare för att det innehöll ägg i den. Först fick vi en genomgång i hur pasta-maskinen fungerade, så en sån måste vi skaffa också nu.


Degen skulle köras igenom många gånger i ett visst system, det var också för att den skulle bli smidig och inte klibba ihop sig när den sedan skulle kokas. Först skulle den plattas till 7 gånger i maskinen för att sedan bli skuren till Tortellini. Man kunde också skära den för hand - så gjorde man förstås på den gamla goda tiden i Italien!


 
David i full koncentration


 
Gustav ville inte vara sämre


 
Zeke och Åsa samarbetade istället och jag skulle nog säga de fick deras Tortellini var de snyggaste


Nu var det dags att börja äta och till förrätt fick vi lite Antipasto - lite smårätter som Elena beskrev närmare så vi visste vad det var vi skulle äta.


 
Min tallrik blev väl inte så välfylld, men Burrata och tryffelsalami gick ju i. Ja bröd också såklart, det kan man ju aldrig äta för mycket av.


 
Så skulle vi då äta den Gnocchi vi gjort, alla andra runt bordet tyckte det var jättegott men Pesto har aldrig varit min grej plus att det var en hel del Parmesan-ost på. Så den rätten hoppade jag över.


 
Efter den fick vi äta den Tortellini vi gjort, ihop med någon form av Ragu med Salsicciakorv. Så typ en köttfärssås med korv istället för köttfärs. Pastan var också ikletad i tomatsås vilket såklart inte är min grej heller. Jag gillar gräddig pasta, inte sån baserad på tomatsås. Här kunde jag dock peta ur lite pasta så jag fick i mig något. Även här tyckte alla andra det var jättegott, så jag är fullt medveten om att det är jag som har märklig smak. Men å andra sidan, kan man tycka fel? Man tycker ju det man tycker lixom. Jag sa självklart inget till de som gjort det här, utan låtsades som den snälla svensk jag är att det var väldigt gott   


 
Så var det dags för Tiramisu, och jag hade tyvärr rätt. Den passade inte mig alls, där såg nog Elena min skeptiska min och att jag endast ätit en tugga. Hon sa att utan kaffe blir den inte alls lika god - så tja, hon verkade inte förvånad över det. 


Klockan 21.00 var vi färdiga, väldigt nöjda med det vi lärt oss och fått uppleva. Jag kan verkligen rekommendera detta, och just då de två som vi hade på kursen. Supertrevliga, lättsamma och pedagogiska   


När vi kom tillbaka till hotellet så satt vi där i baren en stund, jag och Åsa gick och la oss vid 23.00 och de andra satt kvar några timmar till. 


Hotellet Berns hade otroligt fin miljö, där själva restaurangen var fanns det stora kristallkronor i taken och sån härlig gammal stil på allt. Rummen var rejält slitna, men fräscha. Förutom duschen - många hotell har vi bott på genom åren men det här var verkligen ett bottennapp vad det gällde duschen. På ett billigt hotell skulle jag inte säga något, men det här...

 
Ett äckligt draperi (det var inte smutsigt så inte äckligt på det sättet, men man fattar ju att det inte byts ut mellan varje gäst), nä sånt där klarar jag inte av. Sedan fanns det inget fäste för duschslangen så det gick att skölja ur håret ordentligt, men det kanske var gjort för medelålders män bara? Och dessutom var hela golvet fyllt av vatten efter duschen, och i och med det snorhalt. Nja, lite besviken var jag på det. Besviken var jag också på frukosten, efter att ha ätit sist på Gothia Towers där det finns allt och lite till så blev jag förvånad att det inte ens fanns filmjölk på frukosten. Att det bara var surdegsbröd är jag tyvärr van med, många hotell som har så. Men att det bara fanns laktosfritt smör var också lite annorlunda, för att inte tala om de "fuskhavrefras" som de hade istället för de äkta. Smakade papper av dom. Det kostade tydligen 355:- att äta frukost där, och det var det då helt klart inte värt. 


Men allt som allt har det varit en toppendag med supertrevligt sällskap och jag var glad att jag hade helt fel vad det gäller matlagningskursen, det var betydligt roligare än jag hade trott   


Under tiden vi var i Stockholm så åkte Jenny och Emelie på en inofficiell utställning i Gävle, finfina result blev det där.
 
Barecho Want To Break Free "Houdini" blev BIR-valp BIG-1 valp och slutligen BIS-1 valp


 
Barecho Up Pops A Star "Vinna" blev BIR-junior BIG-1 junior samt BIS-4 junior









 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Helene - Fredag 25 april 18:16

Idag har Heavens valpar fyllt tre veckor, alla har öppnat ögonen nu och de är rejält aktiva nu    De har också börjat äta lite smått från eget fat, men helst vill de bli matade i handen. De har också få flytta till en lite större hage nu, lite skepti...

Av Helene - Lördag 19 april 18:55


Missförstå mig rätt nu – jag tycker om sociala medier, tycker det är roligt att följa vad andra göra och hålla mig ajour om vad som händer med vänner och bekanta. Framförallt inom hundvärlden, sociala medier gör att vi kan hålla kontakt med s...

Av Helene - Torsdag 10 april 19:16

Idag har Stellas valpar fyllt tre veckor, alla har öppnat ögonen nu - även om det inte är helt öppet hos allihopa ännu  Dom har börjat prova äta lite själva nu också, det går väl "sådär" än så länge. Men nångång måste man börja lite smått och det bru...

Av Helene - Söndag 6 april 14:01

I fredags fick vi välkomna Heavens & Gibsons valpar - alla valpar är otroligt efterlängtade, lite extra spännande var det nu om vi skulle få några svart/vita valpar eller inte! Mamma Heaven är brun/vit och pappa Gibson svart/vit, så rent teoretiskt s...

Av Helene - Fredag 21 mars 14:36

Stella har verkligen varit rund om magen sista veckan, hon har pustat och stönat vilket har varit helt förståeligt med tanke på magens storlek. Hon hade tid på söndag att valpa, men ingen trodde nog att hon skulle gå tiden ut med tanke på hur tjock h...

Presentation

Fråga mig

35 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2025 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards