Kennel Barecho

Direktlänk till inlägg 28 december 2023

Gör om gör rätt

Av barecho - 28 december 2023 15:46

För några veckor sedan var det dags för årets sista utställning för oss i Sverige, Stockholm hundmässa heter den numera – förut hette den HUND(och årtalet). Men för oss ”gamlingar” kommer den alltid att vara Stora Stockholm    Det här är en utställning som varit så speciell för mig under alla år, och säkert för många andra också. Men den har tyvärr bara blivit sorgligare och sorgligare – när jag jämför med de andra nordiska länderna (förutom Island för där har jag aldrig varit) känns det som de har mycket mer intresse för att göra sin ”huvudutställning” till årets händelse. Det är så ledsamt att det blivit så, och i Sverige får man ju nästan inte säga något negativt om någon utställning – utan vi ska alla vara tacksamma att det är någon alls låter det som. Och när det är mindre klubbar där de flesta arbetar ideellt kan jag hålla med om det till viss del – men den här utställningen arrangeras av SKK/CS – vilket innebär att de som jobbar med utställningen har lön för det, så har jag förstått det hela iaf.


Kanske börjar mitt minne bli dåligt och normalt sett gillar jag inte att säga ”allt var bättre förr” – men visst var det en gemytligare och festligare stämning på denna utställning förr om åren?

Den dag vi skulle ställa ut började efter ankomst med att vi tog oss upp från parkeringshuset och när vi kom in på själva mässan stod vi och väntade med hundarna för vi trodde David inte kommit upp ur hissen ännu och han hade alla vaccinationspapper. Den första person vi har kontakt med denna dag blir då en man som såg sur och irriterad ut och gormade åt oss att vi skulle gå ut och gå runt för att komma in med hundarna. Ja, jo – vi såg det på skylten, men vi väntar på någon svarade vi. Och sa också att det hade varit trevligt med ett välkommen istället för detta bemötande. Fick ett grymtande till svar.


Sen får vi alltså krångla oss ut genom dörrarna, gå på den hala trottoaren en bra bit för att sedan ta oss in på ett annat ställe. En lång ”korridor” där alla hundar ska gå, det kan inte vara bra för smittorna heller. Först kollades nummerlapparna och vid nästa ställe vaccinationerna. Så kommer vi då till själva veterinärbesiktningen. För det första tror jag definitivt det är här de flesta hundar blir smittade, när en och samma veterinär tar i så pass många hundar. Men det är ju som det är – inget SKK har bestämt. Dock brukar de alltid kolla endast en hund i sällskapet om de bor ihop, som våra hundar gör. Annars skulle köerna bli sjukt långa. Vi har alltså 8 hundar med oss, ber om att den unga veterinär som står där inte ska titta på vår nyblivna junior som är rätt så försiktig av sig. Men då var det just henne hon skulle titta på! Just för att vi sa så – erkände hon dessutom!! Alltså på riktigt, om vi hade något att dölja skulle vi väl bara puttat fram någon annan hund och inte sagt något? Nejdå, hon i princip jagar runt tiken och tittar på henne till slut. Lyckligtvis gick det bra – och såklart hittade hon inget konstigt på henne (vad det nu är dom tror sig ska hitta?). Men så otroligt oproffsigt och respektlöst, både mot oss och framförallt mot vår juniortik.


När vi anmälde så skrev vi att vi skulle uppskatta mycket om welsh-ringen kunde placeras nära ringarna med Engelsk Springer Spaniel eftersom det pga min sjukdom var extra svårt för Jenny att visa hundar själv i tre ringar. Tror ni att någon hänsyn togs till det? Ringen var flera ringar bort och det var smockfullt med hundar, burar och människor däremellan så gick knappt ta sig fram. Och självklart blev det så då att vi inte kunde visa en av welsharna själv. 570:- i anmälningsavgift bortkastade, och såhär är det nästan varje år. Man kan inte anmäla så man visar i fler ringar. Självklart förstår jag att de inte kan tillgodose alla önskemål, men jag undrar om de ens tittat på möjligheten att underlätta för oss? Vi hade ändå anmält 8 hundar á 570:-, men nu har vi lärt oss att det inte går att anmäla så många i fortsättningen. Nu krockade inte bedömningarna i ESS-ringarna för första gången på länge, men det berodde nog mest på att det var så få hundar anmälda, 28 tikar och 22 hanhundar. Tidigare år har det krockat för att de lagt hanhundar och tikar samtidigt, utan hänsyn till att många ska visa hundar av båda könen. De flesta ringsekreterare har inte heller kunnat vänta in, utan så många gånger som jag och andra inte kunnat visa någon hund pga detta. Jag tror det här är en stor anledning till att det inte var fler ESS anmälda detta år.


Ringarna är inte täckta med mattor som i Finland, utan mattor just där man springer bara. Det ser för trist ut med grått betonggolv, inte några festliga ringskyltar heller – utan det kändes som vilken annan SKK-utställning som helst.

Ingen speciell rastplats var iordninggjord som det är både på Crufts, i Helsingfors och på My Dog, utan man fick gå ut där man kom in - från vår ring tog det ca 10 minuter att ta sig ut, iaf när det var mitt på dagen och fyllt med folk och hundar överallt. Så resultatet blev såklart att många hundar gjorde sina behov inomhus, inte kul för nån. Varför inte ha en hage i varje hall, med lite spån där hundarna kan rastas snabbt. För det är inte så att man alltid hinner ut och rasta en halvtimme om man har fler hundar att visa.


Det var rekordfå anmälda till årets utställning som jag förstår det och en anledning är förstås priset, 570:- per hund och ingen flerhundsrabatt. På alla andra utställningar (i världen?) finns denna rabatt om du anmäler fler hundar, men i Sverige är det omöjligt tydligen. Iaf om man ska anmäla via internetanmälan. En del länsklubbar har denna rabatt, vilket vi är många som är tacksamma för   men då måste man anmäla manuellt.


Det var också rekordfå försäljare där, inte ens en bur gick det att köpa som jag tänkt titta på. Jag minns när det var verklig fest på denna utställning, man gick runt och tittade vad som såldes - det var halva nöjet med att åka dit. Men nu var det bara några få hundrelaterade försäljare där, annars var det mest krimskrams som inte hade med hund att göra. Jag förstår att SKK inte styr över detta, utan det är Mässans priser. Men det gör ändå att det tappar tjusningen lite. 


Bedömningen i vår ring började inte förrän 11.00, det kan ju vara skönt med sovmorgon och det gjorde att det inte krockade med tikarna som gick i ringen bredvid. Men det innebar också att vi inte var färdiga i vår ring förrän när klockan var nästan 14.00 vilket gjorde att det blev bråttom att förflytta allt till hall A där finalerna gick. För i hall C skulle det börja städas, där fick vi inte ha några grejer kvar.


Många klagade på att det var dåliga priser för vinnartitlarna, tänk så trevligt det skulle vara om det delades ut nåt - ett diplom eller nåt i ringarna när titeln vanns. Och att det uppmärksammades lite extra av ringpersonalen!


Så var det då dags för finalerna, det var många åsikter kring det då det här skulle bli första året finalerna skulle arrangeras utan det spektakel som varit tidigare år. Jag vet att många har uppskattat de olika teman som varit, men inte jag. Jag kan tänka mig det måste kosta multum med allt det som ska köpas in nytt varje år, pengar som skulle kunna läggas på annat - som har betydligt mer värde för oss utställare. 

Nu var ringen kanske lite tråkig, men jag tyckte den var betydligt bättre än tidigare år. Hundarna var mer i fokus och inte allt annat som spred ett löjets skimmer omkring sig tidigare år. Speakern gjorde ett helt okej jobb, men skulle kunna vara mer festligt - om de var två speakers tror jag det skulle bli mer stämning. 


När vi fick vårt pris för 3:a årets uppfödargrupp (alla raser) i Sverige så är ju det något väldigt stort, och trots det så tog SKK/CS ordförande endast en av oss i hand, nog kan man väl tycka att alla vi som är uppfödare kunde få det? En petitess, men att bli sedd är nog viktigt för alla tror jag. 


Nu har vi inte sett reportaget från denna utställning i Hundsport ännu, men om det är lika trist som det varit dom senaste åren så är det också en stor anledning till att intresset för denna utställning har falnat. Förr var det säkert ett tiotal sidor med text och bilder från finalerna, massa intressant skrivet om olika hundar och uppfödare. Något jag som ungdom iaf läste vartenda ord av och drömde mig bort att tänk om jag får stå i den ringen en dag    Nu är rapporteringen som en stor gäspning, inte skriven för oss hundfolk iaf - och inte på många sidor heller. Förr om åren var det också foto på alla BIR-hundar i tidningen, något som jag saknar mycket!


Så var det något som var bra då?

Ja som sagt, finalringen var bättre än på många år. Domarna och ringpersonalen var alla trevliga och lättsamma, sådant bidrar mycket till en god stämning under dagen. Men det allra bästa var ändå att man kan följa resultaten online, något som inte alls är lika enkelt att göra från den finska utställningen t.ex Det var mycket lättare på SKK:s hemsida och FB att hitta länk till livestreamingen av finalerna, något som jag letade och letade efter till utställningen i Helsingfors. Jag gav upp till slut. Sedan skulle live-streamingen bli ännu bättre om vi hade två kommentatorer som de har på Crufts, kanske för dyrt - men borde finnas pengar över nu när vi har en betydligt enklare finalring. Så just det digitala tycker jag Sverige lyckades bra med   


Jag vet att jag inte är ensam om många av dessa åsikter och jag hoppas att det nästa år blir en återgång till det som förr var årets höjdpunkt - Stora Stockholm   

 

 
 
Ingen bild

Katarina Hudatzky

28 december 2023 17:13

Förr om åren åkte jag alltid upp till Stora Stockholm - det var min "frufridag" - tror inte att jag ställt ut där själv men däremot på Påskutställningen. Den där bilden!! å jag minns den dagen så väl!! Hallelulija vilken fest! Trist när allt "vattnas ur". Nu känns det ju inte riktigt värt att lägga en massa pengar på att åka dit som publik ens. Men grattis till era fina årsresultat ialla fall.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av barecho - Tisdag 2 april 18:18

  Ubbe, hanhund      Uzo, hanhund     Undis, tik     Uzzi, tik     Unette, tik     Ultra, tik     ...

Av barecho - Fredag 22 mars 05:44

  Taco     Toby     Tristan     Trevor     Tippo     Tango     Tally     Trisha     Tabitha     Tora   Mer information om valparna finns här: Kennel Barecho ...

Av barecho - Fredag 22 mars 05:39

  Ubbe     Uzo     Undis     Uzzi     Unette     Ultra   Mer information om valparna finns här: Kennel Barecho ...

Av barecho - Torsdag 14 mars 16:34

I måndags, när det var sex dagar kvar till beräknad valpning så låg tempen på 37,6. Det var ju inte jättelågt och Kryddan åt upp sin mat. Hon var lika lugn som vanligt. Så jag tänkte det var falskt alarm. Tempen sjönk sedan sakta nedåt, men inga andr...

Av barecho - Söndag 3 mars 14:25

I denna blogg kommer det mestadels vara inlägg som har med kennel Barecho att göra. Om våra valpar, hundar, från utställningar mm. Jag (Helene) har skaffat en ny blogg där jag mer kommer att skriva mina tankar och åsikter inom olika ämnen, välkommen ...

Presentation

Fråga mig

35 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards