Kennel Barecho

Direktlänk till inlägg 4 januari 2024

Nykter – ett liv i utanförskap?

Av barecho - Torsdag 4 jan 09:39


Jag har väl sedan jag kom upp i ”vuxen” ålder alltid varit sparsam med alkoholen. Till stor del beror väl det på att jag åkt på utställningar de flesta helger och det är ju mest då som det dricks alkohol. Bilkörning är ju en dålig kombination med det, och dessutom vill jag inte må dåligt när jag ska ställa ut -  varken för mig eller hundens skull.


 


När jag var i tonåren var det fest nästan varje helg däremot, som det vanligtvis är i den åldern. Man ska ju inte få tag på alkohol före man är 20 förstås, men det har väl dessvärre alltid varit lätt känns det som. Jag var bara 22 år när mitt första barn föddes och jag lovade mig själv då att mina barn inte ska se mig påverkad förrän de är så gamla så att de förstår varför mamma låter annorlunda och kanske är ”löjligare” än vanligt (om nu det är möjligt). Ett löfte som jag höll, barnen bad flera gånger om att få se mig ”full” vilket är helt absurt förstås. Men de tyckte väl det lät spännande. När de sen var i 11-13-årsåldern fick de se mig dricka några glas vin iaf – och när de frågade i skolan vad som var roligast på sommarlovet blev svaret – att se mamma full…. Lät ju inte så kul direkt. Nåja, de verkar ha klarat sig rätt bra ändå.

Men jag tänker på så mycket elände som alkoholen för med sig, så mycket våld, så många olyckor, så många sjukdomar och så många trauman hos barn som skett endast pga den skiten. Om alkoholen kom idag tror jag absolut den skulle förbjudas! Och något säger mig ändå att det håller på att förändras, det känns inte som all ungdom idag måste dricka alkohol för att umgås - härligt tycker jag när generationen som kommer efter är klokare än vad vi var!

Nu är det inte alls så att jag tycker alla ska vara nykterister, det är inte jag själv heller. Men det är stor skillnad på att ta ett eller två glas vin eller en öl till maten – till att dricka sig rejält berusad och inte veta vad man gör. När man är ung hör det väl till lite grann, men när man blir äldre är det inte lika charmigt längre. Rent pinsamt faktiskt känns det som många gånger. 

Hursomhelst tycker jag att var och en ska bestämma själv förstås om de ska dricka eller inte, så länge det inte skadar någon annan. Men hur kan det anses vara ”värre” att låta bli än att dricka? Det är alltid jag som ska förklara mig för att jag inte dricker, inte de som dricker alkohol, det anses som naturligt. I alla fall för de flesta i min ålder. 

Och det är det som förvånar mig, att jag som nästan aldrig dricker alkohol kan provocera människor betydligt mer än vad jag blir av de som dricker? Hur kan det vara mer okej att vara berusad än nykter? Är man cool när man är full? Eller törs man inte slappna av utan att vara påverkad av något? Knappast i min värld, men kanske andra anser det vara så – jag fattar inte annars hur det kan vara så jobbigt för andra att jag väljer dricka vatten istället för alkohol. Vilken trist tönt jag är liksom. Någon har också frågat om jag har problem med alkohol och inte får dricka, så konstigt beter jag mig verkar de tycka - måste finnas någon rejäl anledning till mitt märkliga beteende. 

För det är mer regel än undantag att jag får höra kommentarer som – Men vad tråkig du är! - Varför ska du inte dricka nåt? - Vad är det för fel på dig? - Men ta ett glas iaf, det är så länge till du ska köra så det är ingen fara. Till och med när jag var gravid fanns det en del som tyckte att något glas vin då och då kunde väl inte skada. Sjukt ju.

Är det inte dags nu att utvecklingen går så pass mycket framåt att det inte längre är uppseendeväckande att någon väljer vara nykter? Och att även vi som väljer att vara nyktra får vara en del av gemenskapen och inte anses som för tråkiga att umgås med när vi inte dricker. För jag lovar, jag kan ha roligt utan alkohol - det tror jag de flesta kan om de bara släpper loss lite och vågar vara sig själva   

 
 
Maria

Maria

Fredag 5 jan 23:23

Separerade för snart två år sen från en man som i mitt tycke drack för mycket och blev personlighetsförändrad när han drack (elak). Sen dess bor jag ensam, och dricker nästan aldrig något alkoholhaltigt. Mår jättebra av det, men kan självklart ta ett glas om tillfälle ges. Bor dessutom på landet, så jag behöver alltid köra bil när jag varit ute på nån galej, vilket också gör att jag inte dricker så mycket såklart.
Skönt som tusan dagen efter!

http://www.storlurs.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Flo

Lördag 6 jan 19:01

Jaaaa det känns som det alltid varit ” mej” det varit fel på av samma anledning. Men jag dricker inte först o främst för att jag inte tycker det SMAKAR GOTT 🤮! Dricker (tyvärr) inte vin el öl heller o hatar HOSTMEDICIN då jag tycker det smakar/luftar Sprit 🙈. Så är det bara o mår sååå bra utan. Var alltid chaufför i ungdomen, gick alldeles utmärkt! Dessutom hatar jag må illa, samt att en granne som var alkoholist alltid skrämde oss barn när han var berusad o vinglade hem blodig o äcklig. Det kanske också satt sina spår. Har inga bekymmer att folk dricker det de tycker om det stör mej inte ett dugg…. Så länge småbarnsföräldrar bara håller det måttligt 🙏.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av barecho - Tisdag 2 april 18:18

  Ubbe, hanhund      Uzo, hanhund     Undis, tik     Uzzi, tik     Unette, tik     Ultra, tik     ...

Av barecho - Fredag 22 mars 05:44

  Taco     Toby     Tristan     Trevor     Tippo     Tango     Tally     Trisha     Tabitha     Tora   Mer information om valparna finns här: Kennel Barecho ...

Av barecho - Fredag 22 mars 05:39

  Ubbe     Uzo     Undis     Uzzi     Unette     Ultra   Mer information om valparna finns här: Kennel Barecho ...

Av barecho - Torsdag 14 mars 16:34

I måndags, när det var sex dagar kvar till beräknad valpning så låg tempen på 37,6. Det var ju inte jättelågt och Kryddan åt upp sin mat. Hon var lika lugn som vanligt. Så jag tänkte det var falskt alarm. Tempen sjönk sedan sakta nedåt, men inga andr...

Av barecho - Söndag 3 mars 14:25

I denna blogg kommer det mestadels vara inlägg som har med kennel Barecho att göra. Om våra valpar, hundar, från utställningar mm. Jag (Helene) har skaffat en ny blogg där jag mer kommer att skriva mina tankar och åsikter inom olika ämnen, välkommen ...

Presentation

Fråga mig

35 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards