Kennel Barecho

Direktlänk till inlägg 21 september 2015

Bullar i ugnen...

Av barecho - 21 september 2015 16:09

... är det gott om här hemma nu   ! Och snart är ena omgången färdig att komma ut...

 
Enya (CH Barecho Either With Or Without You) är orolig nu, vill bara vara med mig hela tiden och mitt på dagen idag låg tempen nere på 37,1. Så i natt eller imorgon kommer nog valparna att födas, lika spännande varje gång.


 
Vi har suttit en stund tillsammans i valplådan idag för att hon ska komma ihåg den från förra kullen.


Den klassiska valpnings-hässjningen och blicken som ser lätt plågad ut - varje gång tycker jag lika synd om dem över att de ska ha ont, och varje gång får jag dåligt samvete över att det var jag som bestämde de skulle paras...   .


Men när sen valparna är födda verkar tikarna tycka att det är värt det - precis som vi mammor gör när våra barn är födda...


 
En till omgång bullar är det här - Miranda är bra tjock så jag skulle gissa på 7-9 valpar där   . Hon har inte tid att valpa förrän nästa helg så hon tar det lugnt än så länge.


Jag ska sluta hålla på och ursäkta mig över att jag inte hunnit med att skriva i bloggen. Här kommer lite foton iaf som låg kvar i kameran. Jag håller på och byter dator nu (ja, jag vet att jag köpte den nya för länge sedan - men det har liksom inte funnits tid att börja flytta över allt och lära om nu när jag äntligen har windows igen), och det innebär att jag måste testa mig fram med lite allt möjligt och däribland bloggen. Nu när det kommer valpar igen så måste jag ju väcka bloggen till liv!


Så därför kommer det lite kort här som sagt - från de senaste utställningarna kan man väl säga.

  
Norsk Spanielklub arrangerade en utställning med Stor-cert i samband med EDS (Euro dog show) nu i början av september. Domare var Ray Smith från berömda kennel Melverly i UK. Hela 62 vuxna ESS var anmälda - vilket väl måste anses som en väldigt bra anmälningssiffra i Norge. Dock var av dessa 28 stycken uppfödda i Sverige, och från så många andra länder var inte utställarna. Just det, det var några som tillkom från utlandet som inte stod med i katalogen - så i själva verket var det fler anmälda. Det stod dock inget vid ringen om vilka hundar dessa var och inte heller i sekretariatet kunde de svara på det.... Nu vet jag inte vad det är för regler i Norge, men såvitt jag vet måste det ligga med en extralapp i katalogen alternativt finnas ett anslag vid ringen för att såna hundar ska få delta.


Vi hade med oss Paco (Barecho Play Now Pay Later) och Pasta (Barecho Party In My Head). Ja, Clådan (CH Barecho Quest For Success) var också anmäld - men eftersom vi var så osäkra på hur mycket hon skulle orka med tanke på att hon opererades i somras valde vi att bara ställa ut henne en dag.


Paco blev bästa hanhund och fick så CERT, otroligt roligt förstås - och detta innebär att han när (eller om?) han blir Svensk utställningschampion så blir han även Norsk utställningschampion! Paco fick följande kritik av domaren: "Very striking dog, shown in beautiful condition. Very pleasing head + expression. Maybe just a little stronger than ideally in scull. Dark eye. Nice reach of neck, well arched. Like a little more depth of brisket. Nice depth of rib. Nice, wide, well angulated rear with broad back end. Moved very well in rear."


Pasta blev placerad tvåa i unghundsklassen med CK - hennes kritik kommer här: "Very striking bitch, presents a very impressive picture stood. Pretty, feminine head (to be critical maybe a little long in foreface). Beautiful, dark eyes. Super reach of neck. Nicely laid shoulders. Nice depth right through. Nicely angulated in rear. Moved a little close behind."


 
Paco slutade som BIR - BIM blev en jättefin tik vid namn CH Westaway The One And Only.

Jag var och är förstås väldigt glad och stolt över att Paco blev BIR för ännu en sann ras-specialist, det betyder så oerhört mycket för mig när de som har verklig raskunskap sätter upp honom, eller någon av våra andra hundar. Det finns ju gott om "självutnämnda rasexperter" som aldrig varit i närheten av att föda upp springer eller ens ägt en sådan, ändå verkar de tro att det som de tycker är det enda rätta. Jag hoppas verkligen att jag aldrig blir så vad det gäller andra raser! Självklart ska man ha en egen åsikt, men man måste vara ödmjuk och förstå att de verkliga experterna är de som levt med rasen länge och som även lyckats med sin uppfödning.


Efter att Paco blivit BIR skulle vi då vänta på finalen. Och vi väntade, och väntade och väntade och väntade.... Det var inte så extremt mycket hundar i de båda ringarna, men ändå gick vi inte in i BIS-et förrän klockan var 17.50 Väldigt sent och faktiskt var BIS:et på EDS dagen efter färdigt före BIS:et på denna utställning, tidsmässigt på dagen. Nu var vi förstås extremt trötta eftersom vi kört hemifrån typ vid 01.00 på natten - men ändå, det kändes otroligt tröttsamt att vänta så länge när bedömningen började 9.00 i ringen.


 
Till slut blev det då dags för BIS och vi var mycket glada över att Paco slutade som BIS-2 under domare Tamas Jakkel.


Så fick vi äntligen åka till hotellet, och där blev vi riktigt irriterade på att de skulle ha hela 500 NOK extra för att vi hade hund. Något de inte hade upplyst om när vi bokade, inte heller när vi ringde för några dagar sedan för att kolla att allt var okej och att vi fick ha hund på rummet. Jag menar 500 NOK extra - det är inte klokt... Och dessutom fanns ingen parkering, vi fick snurra och snurra i en timme innan vi hittade en parkering där det tog nästan 10 minuter att gå till hotellet. Det fanns ett parkeringshus - men bara det att vår bil var för hög för det. Ingen sa något om ett annat alternativ när vi checkade in - men när vi åkte dagen efter fick vi reda på att det fanns platser bakom hotellet för stora bilar. Var så dags då :-( Nä, så Radisson Blu Alna är inget hotell vi kommer att återkomma till eller rekommendera till någon annan heller...


 
Vi var tidigt ute på morgonen när vi kom till Lilleström och EDS-15. Kön ringlade sig lång men det gick ändå rätt så smidigt vid insläppet och bra parkering fick vi också. Däremot höll vi och flera andra utställare på att få hjärnsläpp när vi kom till ringen och såg ett minimalt område där då alla 80 anmälda ESS skulle trängas med sina burar... Svårt att säga hur stort det var, men jag skulle gissa på typ 6m x 2,5 m. Och där skulle alltså alla vi stå... När vi kom till ringen (1,5 timme innan bedömingen startade) var det förstås fullt på detta ställe. Vi tänkte då ställa upp burarna på ett annat ställe, men då kom en vakt och blev helt galen. Efter vilda protester från oss och andra gjorde de till slut ett till sånt område där vi kunde ställa upp våra burar. Helt otroligt att man arrangerar en utställning där man inte tänker på utställarna :-(


I övrigt var det kaos i ringen, ringsekreteraren verkade inte ha koll alls på vilka hundar som fick titlar och vilka som skulle in i ringen och inte. Lite anmärkningsvärt kan jag tycka när detta var dag tre av utställningen... De som vann titlar visste knappt om att de fick nån titel, ingen skylt ställdes upp och stämningen kring ringen var obefintlig. Kändes som om det var en liten "vanlig" utställning bara. När så tävlan om cert ska avgöras ska alla klass-vinnare in, vilket gjorde att bästa hane/tik avgjordes där. I en hel del andra ringar skulle inte "fullcertade" hundar tävla om certet, men i vår ring skulle de göra det. Paco fick Res-CACIB och Res-CERT och borde väl då i rimlighetens namn vara tvåa bästa hane, men icke - i resultatlistan står junioren som tvåa bästa hane och veteranen som trea bästa hane... Det brukar ju liksom aldrig vara någon egentlig bästa hanhunds/bästa tik-klass på dylika utställningar... Juniortiken som också blev bästa tik fick i Norge båda titlarna, JEUW-15 samt EUW-15 - men självklart var det inte så, den tik som fick CACIB var ju den som fick EUW-15 titeln. Ja, ni hör ju.... rörigaste vinnarutställningen jag har varit på måste jag säga. Att det sedan var en massa rabalder kring att en hund som lyftes i kopplet efter den vunnit grupp 9 kan inte arrangörerna lastas för. Jag tycker de reagerade snabbt och tog ett beslut kring det, bra gjort med lite handlingskraft. Att hundarna behandlas väl är såklart något som måste vara självklart ALLTID - men förstås extra viktigt på utställningar där vi har allmänhetens ögon på oss. Vill vi att andra ska ha respekt för hundsporten måste vi också respektera hundarna och ta hand om dem på bästa sätt. Finaltävlingarna följde jag på nätet - och de var verkligt proffsigt gjorda tycker jag! Roligt att se   .


Jag hade sedan oturen att bli magsjuk veckan efter, torsdag och fredag var inte trevliga dagar och den helgen skulle vi på utställning igen, både lördag och söndag. Tur var att det var på hemmaplan - för jag hade inte klarat att åka någon längre sträcka. Lördagen var jobbig, och vi lämnade två hundar hemma som var anmälda för jag orkade helt enkelt inte göra dom i ordning och sedan kände jag att det skulle bli för mycket att visa så många också.


Lördagen ställde vi ut våra små "apor" Bertil, Britta och Tyra på SKK:s utställning samt att vi hade en SK Open Show samma dag. Ringarna var lyckligtvis nära varann, stort tack till den som lagt ringarna om det var så att de tog hänsyn till det.


SK Open Show dömdes av Sarah Corbett, dotter till Ann Corbett (Trimere). 27 vuxna ESS var anmälda och 3 valpar, som jag sagt tidigare - det är trist att det inte är fler anmälda på dessa utställningar. Och nu när vi hade en domare från England hade jag ändå trott det skulle bli fler...


Paco blev tvåa bästa hanhund med denna kritik " Very nice dog. Typical springer head. Lovely coat and condition. Brilliant bone and feet. Excellent forechest, could have a little more depth. Lovely angles on the move. Exceaus drives from behind and reach with his front. Nice springermovement." Paco blev sedan BIR-unghund.


Pasta var inte anmäld denna dag och Clådan fick stanna hemma...

Så vår nästa hund var Gizza (CH Barecho Glint Of Gold) i höglöp så Paco var förstås extra "jobbig" denna helg... Gizza vann championklassen med denna kritik "Very nice made. Good shoulder lead into good front angulation. Beautiful forechest and depth. Brilliant rear angulation. Good, hard condition - just lacking a little in coat. Moved beautifully, can tell she is a champion, cover the ground with ease."


Så var det dags för Pärlan (CH Barecho Poetry In Motion), hon blev BIR-veteran dock inte placerad i bästa tik. Men en superkritik fick hon verkligen: "8 year female in wonderful condition. Lovely head and gentle expression. Super angulation in front and rear. Good shoulders and lovely topline. Good muzzle. Moved very well, really like her."


 
Gizza blev sedan BIR/BIS   ! BIM blev hanhunden CH Holliveras Mystic Melody.


Direkt efter detta fick jag rusa till Affenpinscher-ringen. De var snäll och väntade med valparna till sist i rasen så jag hann visa dem själv.

  
Tyra (CH Velvet Dandy's Wishful) blev trea bästa tik  - någon kritik hämtade jag aldrig, men den danska domaren var väldigt noga med pälsarna så tror det var det hon inte tyckte om hos Tyra.


 
Bertil (Barecho Bardolino) och Britta (Barecho Bellini) var själva som valpar - men de var så superduktiga och jag var så glad och stolt över deras agerande i ringen. Ja, Britta kanske inte tog så många travsteg - men hon var superglad och det är för mig mycket viktigare.


 
Bertil blev BIR-valp och jag tror det berodde mycket på att han verkade världsvan medan Britta var som en kalv på grönbete...


 
Bertil blev inte placerad i BIS-valpfinalen - men jag var superstolt ändå över honom, han fullständigt "ägde" ringen min lilla gullplutt   .


Dagen efter var det dags för SKK:s utställning för våra långöron. Roligt var att cocker-valparna gick före springrarna i ringen så vi fick chansen att se Hardy (Barecho Having A Blast) och Czech - säkert felstavat men uttalas Chess (Barecho High Quality) i ringen. Sistnämnda blev bästa hanvalp och BIM-valp   .

 
Czech i rörelse..

 

... och i stående.


Finska Annaliisa Heikkinen dömde Engelsk Springer Spaniel och det var 37 ESS anmälda. Det kändes lite extra roligt med denna domare som jag inte ställt ut för sedan 1999 då hon satte upp vår Caesar (CH Barecho Ambitious Agent) till BIR. På utställningar hon dömt tidigare i Sverige har hon satt upp Malin (CH Barecho Pretty Picture, som är Paco och Pastas mormor) samt även engelska importen CH Chaigmarsh Orchid. Hon har också satt upp Claudia (CH Barecho Quest For Success) till BIG-1 på SKK Sofiero samt Paco till BIG-1 på SKK Svenstavik. Så ni förstår kanske att jag tyckte det kändes roligt och intressant att se vad hon tyckte om våra hundar vi hade med oss denna dag!


Paco blev bästa hanhund och fick då sitt 26:e svenska CERT, detta var sista gången han ställs ut i Sverige innan han fyller två år... Han fick dessutom ännu ett CACIB då detta var en internationell utställning. Pacos kritik kommer här: "Utmärkt typ och proportioner. Vackert huvud, hals och överlinje. Goda proportioner. Välvinklad fram och bak. Utmärkt kropp. Vackra rörelser, Bra pälskvalitet."


Winston (CH Barecho Most Wanted) blev fyra bästa hanhund samt BIR-veteran, i finalen blev han sedan utplockad av sex stycken men blev inte placerade till slut.


Pasta blev tvåa i unghundsklassen med CK, Carro var snäll och visade henne för riktigt återställd från magsjukan var jag inte... Stort tack för det Carro och för att du visade Pärlan också <3.


Gizza blev bästa tik med CACIB (som hon inte får behålla eftersom hon är internationell champion redan). Gizzas kritik blev denna: "Utmärkt typ och goda proportioner. Vackert huvud och uttryck. Bra hals och överlinje. Välvinklad fram och bak. Utmärkt kropp. Fina rörelser. Bra temperament."


Vi hade också en uppfödargrupp som blev bästa grupp: "En grupp av härliga springer spaniel. Vackra huvuden. Fina halsar och överlinjer. Bra kroppar. Goda rörelser. Bra grupp som uppfödaren kan vara stolt över."


 
Paco blev sedan BIR och Gizza blev BIM   !


Rasdomaren dömde också grupp 8 och vi blev såklart superglada när Paco vann!! Detta blev hans fjärde gruppvinst på SKK - och detta innan han ens fyllt två år   !

 
Eftersom bästa uppfödargrupp gick mellan grupp 8 och BIS:et valde vi att inte gå in med vår grupp - detta för att Paco skulle få vila lite.


Ingen placering blev det i BIS:et för domaren från Canada. Men det förstod nog alla - inte lätt med en engelsktypad engelsk springer spaniel för domare från Canada eller USA där typen är något helt annat. Så att han inte blev placerade var inte förvånande - dock var det inte bara jag som tyckte att sättet att döma BIS:et på hade kunnat skötas på ett mer rättvist och "snyggare" sätt.


Nåja, vi var iaf supernöjda med vår dag och glad att vi nu två år i rad har vunnit grupp 8 på hemmaplan   !


Ingen utställning för oss i helgen som var - då var jag och flera andra domare istället på exteriördomarkonferens där det var retriever-raserna som det tittades närmare på.

 
Det blir lite jobbigt att sitta still i två dagar - och allt ätande och fikande på dylika konferenser....


 
Men jag hade två jättetrevliga dagar med superroligt sällskap, mycket skratt blev det förstås som vanligt ihop med mina rumskamrater Elisabeth och Carina     .


Det var allt för denna gång - återkommer nog snart när det är dags för valparna att komma ut....


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av barecho - Tisdag 2 april 18:18

  Ubbe, hanhund      Uzo, hanhund     Undis, tik     Uzzi, tik     Unette, tik     Ultra, tik     ...

Av barecho - Fredag 22 mars 05:44

  Taco     Toby     Tristan     Trevor     Tippo     Tango     Tally     Trisha     Tabitha     Tora   Mer information om valparna finns här: Kennel Barecho ...

Av barecho - Fredag 22 mars 05:39

  Ubbe     Uzo     Undis     Uzzi     Unette     Ultra   Mer information om valparna finns här: Kennel Barecho ...

Av barecho - Torsdag 14 mars 16:34

I måndags, när det var sex dagar kvar till beräknad valpning så låg tempen på 37,6. Det var ju inte jättelågt och Kryddan åt upp sin mat. Hon var lika lugn som vanligt. Så jag tänkte det var falskt alarm. Tempen sjönk sedan sakta nedåt, men inga andr...

Av barecho - Söndag 3 mars 14:25

I denna blogg kommer det mestadels vara inlägg som har med kennel Barecho att göra. Om våra valpar, hundar, från utställningar mm. Jag (Helene) har skaffat en ny blogg där jag mer kommer att skriva mina tankar och åsikter inom olika ämnen, välkommen ...

Presentation

Fråga mig

35 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards