Kennel Barecho

Direktlänk till inlägg 1 juni 2015

United Spaniel i England :-)

Av barecho - 1 juni 2015 19:23

I mitten av april åkte David och jag till England. Jag hade något år tidigare blivit inbjuden att döma på en Open Show som arrangerades av an förening som heter The United Spaniel Association. Det är en förening som är över hela landet om jag förstod det rätt, och den är öppen för samtliga spanielraser. Förutom denna utställning har de föreläsningar och andra aktiviteter lite då och då. Denna utställning var ju "bara" en open show - men de hade nog en önskan om att få den med cert-rättigheter någon gång i framtiden. Alla raser har ett visst antal cert-utställningar i England per år och om någon mer utställning får rätt att ge cert är det alltså någon annan som förlorar rätten till det.... Lite märkligt system, men iofs ganska så vettigt så att det inte blir inflation i cert på de olika raserna. 


Denna utställning är då öppen för samtliga spaniels och där tas en BIR-vinnare fram som vanligt och raserna bedöms lika som på andra utställningar fastän då utan Cert. Sedan skulle då jag döma något som hette Any Variety samt finalerna, BIS och BIS-valp. Det lät ju jättetrevligt så jag tackade ja utan tvekan! Trots att jag inte fick något betalt alls och inte heller någon del av resan betald.. Jag vet, jag vet - många säger att man inte ska tacka ja under såna förutsättningar. Men för mig kändes det här som ett gyllene tillfälle att få se och känna på flera spaniel-raser i deras ursprungsland   . När det så närmade sig april och vi skulle åka dit började jag fundera på vad detta Any Variety betydde? Det är ju väldigt bra om man vet vad det är man ska döma liksom.... Som tur är hjälpte Jacky mig och förklarade noggrant och med stort tålamod vad det innebar. Det var ca 180 hundar anmälda till den vanliga rasbedömingen som dömdes av totalt sju andra domare (det skulle ha varit åtta egentligen). Sedan skulle jag då döma ca 60 hundar i Any Variety. Hundarna som var med där trodde jag var tvungen att vara med i rasbedömingen också men så var det inte visade det sig. Som tur var hade jag väldigt bra ringsekreterare som förklarade vad som gällde i varje klass jag skulle döma. 


För det blev också på det viset att jag fick döma Field Spaniel-rasbedömingen då den svenska domaren som skulle dömt dem inte kunde åka till England pga sjukdom. Trist för utställarna förstås och det var också en del dragningar vilket är förståeligt... Vad menas då med Any Variety? Jo, det är ungefär samma typ av klasser som finns i rasbedömningen - men i klasserna kan alla spanielvarianter delta. Lite annorlunda men väldigt roligt att döma faktiskt! I de flesta klasser var det också båda könen, även i rasbedömningen var det så i någon klass. 


Jag började alltså dagen med att döma Field Spaniel. 16 st var anmälda men endast 14 till rasbedömningen. 

 
Endast en valp var anmäld - men han var riktigt fin tyckte jag så det kändes trevligt att få göra honom till BIR-valp.


 
Nästa klass var Post Graduate. En klass som man anmäler till om man har en hund som är mellan 18 mån - 5 år och där den vunnit ett visst antal klasser, dock aldrig något Cert för då måste den gå i Limit eller i Open. Klass-systemet i England är inte så lätt att förstå alla gånger... de har ju också väldigt många klasser känns det som! Betydligt fler än vad vi har i Sverige. Klassen vanns av en hanhund och tvåa i klassen blev en tik. 


 
Dett var den största klassen, Open dog. Den är öppen för alla hundar över 18 mån - så detta är alltså den klass samtliga champions går i. Den här klassen var inte helt homogen i typ, de var väldigt olika på många sätt. 


 
Detta blev iaf min vinnare av den klassen och sedemera även Bäst i rasen. En svenskfödd såg jag sedan i katalogen... Välbyggd och väldigt mycket field för mig :-)


 
Denna hund placerades som tvåa i klassen.


 
I open bitch var det endast två anmälda - detta blev vinnaren i klassen och hon blev även Reserve bäst i rasen. De tar alltså inte ut någon BIM här, utan Res-BIR istället. Vi hade ju så också i Sverige för typ 100 år sedan - en BIR-klass istället för Bästa hanhund och Bästa tik. Som med allt annat finns det väl både bra och dåligt med det..


 
Denna tik var tvåa i Open bitch.


 
Ett litet foto ville jag ha på BIR, Res-BIR och BIR-valp. De skrattade mest åt mig och sa jaha - du vill ha det på det svenska sättet. Och det ville jag förstås så ett foto blev det. 



Så skulle jag då döma Any Variety. Det började med veteran, 11 var anmälda men 4 stycken var strukna. 

 
Bästa veteran blev denna cockertik, tvåa bästa veteran var också det en cocker och trea blev en welsh.


 
Nästa klass var Minor puppy - den yngsta valpklassen. 6 anmälda och jag tror samtliga deltog. Vann gjorde denna cocker och tvåa blev den fieldvalp som jag dömt tidigare under dagen. Trea var ännu en cocker och fyra blev en clumber. 


  
Denna cocker vann den äldre valpklassen för tikar. Både i denna klass och i klassen för äldre hanvalpar var det ett par hundar som inte deltog. Det visade sig sedan att de gått vidare till BIS-valp från rasbedömningen och för att delta i BIS-valp eller BIS måste de vara oslagna. Som t.ex i denna klass skulle BIS-2 valpen ha deltagit, om den valpen skulle ha blivit slagen av denna tikvalp hade den inte fått deltagit i BIS-valp. OM jag nu har förstått allt rätt vill säga...


 
Bästa junior blev denna Welsh-tik - en välbyggd och sund tik med ett ljuvligt huvud och uttryck. Hon kunde haft mer vinklar bak - men hon hade så mycket annat som vägde upp. Hon var en klar favorit hos mig   . Tvåa och trea i klassen var cockrar och fyra blev en engelsk springer. 


 
Endast två var med i klassen yearling - som är lite som vår unghundsklass. Etta blev denna welsh och tvåa blev en cocker. 


 
I denn klass, Post graduate, kom min nästa "favorit". Vinnaren här tyckte jag mycket om - sund, med fint huvud och bra rörelser. En fin halsansättning hade han också vilket för mig gör väldigt mycket. Vinnaren var alltså en cockerhane vid namn Sheigra Mr Snuggles At Edasiy. Tvåa blev en Sussex som hette Norriss Nothern Wizard. Trea blev en welshtik - Bowdonia Time To Dream och fyra blev en cocker Evaremoc Dark Diamond. 


Några klasser till dömde jag men har tyvärr inga foton från dem. Vad det gäller kritiker så skrev jag inga kritiker direkt där - utan jag skrev lite anteckningar på vinnaren i varje klass, samt även tvåa ibland. Dessa ska jag sammanställa och skicka in sedan för publicering. 


Så var det då dags för BIS som dömdes före BIS-valp, kändes ju lite märkligt för en som är både lite kontrollmänniska och så svensk till på köpet. Men det var förstås bara att ta seden dit man kommer så BIS fick det bli. De hundar som kom in här var alltså bara oslagna hundar så i praktiken var det BIR-vinnarna från varje rasbedömning samt veteranen som jag dömt fram. 


 
BIS-lineupen. 


 
Lite svensk fotografering fick det bli igen :-) BIS-1 blev en jättesöt cockertik och BIS-2 en mycket sund och välbyggd engelsk springer. 


 
BIS-valp lineupen. 


 
BIS-valp blev en väldigt fin Sussex - och av alla de hundar jag dömde under denna dag är det nog just den här som finns kvar på min näthinna. Att få avsluta dagen på det sättet kändes väldigt bra :-) BIS-2 valp blev en riktigt fin engelsk springer-valp, härliga proportioner och med sunda rörelser. Superbra pälskvalitet dessutom - kan tyckas vara en petitess, men jag tycker vi domare många gånger ägnar pälsarna för lite uppmärksamhet. Det är ganska så stor skillnad för en hund att leva ett helt liv med en bra pälskvalitet eller med en dålig...


Det var för mig en väldigt nyttig erfarenhet att få gå igenom så många spaniels - kvaliteten var lite växlande. Självklart kanske man inte kan räkna med "topphundar" på en sån här Open show - men de fyra placerade i BIS-finalerna var jag mycket nöjda med - samt ett par till som tyvärr inte kom till finalerna. Det jag tyckte var lite trist var att rörelserna hos många inte var bra. Och då menar jag inte steglängden - utan sundheten. Det var en hel del väldigt trånga bakställen och fladdriga framben. Omusklade var också en hel del hundar - och jag förstår att det är svårare att motionera hundar i England än vad det är här, men ändå - det här är ju arbetande hundar och de ska vara sunt byggda eller hur? Jag klarar inte heller av osunda ögon och dylikt... Tänkte på det efteråt att jag är glad att jag är utbildad i Sverige där vi fokuserat på sundhet hos alla raser. Visst gör väl domare det också från andra länder - men jag känner verkligen att jag fått det inpräntat att en hund ska vara sund. Den ska kunna leva ett bra och långt liv utan smärtor och lidande. Visst är rastyp viktigt - absolut, men sundheten måste vara med den också.


Stort tack till klubben för inbjudan och ett minst lika stort tack till alla utställare som ställde ut sina hundar för mig   .



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av barecho - Fredag 22 mars 05:44

  Taco     Toby     Tristan     Trevor     Tippo     Tango     Tally     Trisha     Tabitha     Tora   Mer information om valparna finns här: Kennel Barecho ...

Av barecho - Fredag 22 mars 05:39

  Ubbe     Uzo     Undis     Uzzi     Unette     Ultra   Mer information om valparna finns här: Kennel Barecho ...

Av barecho - Torsdag 14 mars 16:34

I måndags, när det var sex dagar kvar till beräknad valpning så låg tempen på 37,6. Det var ju inte jättelågt och Kryddan åt upp sin mat. Hon var lika lugn som vanligt. Så jag tänkte det var falskt alarm. Tempen sjönk sedan sakta nedåt, men inga andr...

Av barecho - Söndag 3 mars 14:25

I denna blogg kommer det mestadels vara inlägg som har med kennel Barecho att göra. Om våra valpar, hundar, från utställningar mm. Jag (Helene) har skaffat en ny blogg där jag mer kommer att skriva mina tankar och åsikter inom olika ämnen, välkommen ...

Av barecho - Fredag 1 mars 07:49

Denna kull är Ziris andra kull hos oss, förra kullen föddes för 1,5 år sedan, i den kullen blev det sju valpar. Att det skulle bli fler denna gång misstänkte vi ganska tidigt, för redan när hon gått fyra veckor började magen växa - och det snabbt! De...

Presentation

Fråga mig

35 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards