Kennel Barecho

Direktlänk till inlägg 7 juni 2012

Fästingar fästingar fästingar....

Av barecho - 7 juni 2012 19:59

... ja, hur många som helst verkar det som . Våra hundar brukar vara ganska så förskonade från dessa små äckel - men denna säsong har startat värre än värst. Det måste ha varit oerhört gynnsamma förhållanden under våren (för inte kan man väl kalla det sommar än??) för att det ska kunna bli såhär. Gräset på vår gård är också alldeles för långt just nu - men hur sjutton ska man kunna klippa det när hela gården är genomsur av allt regnande sista tiden.

 


Normalt sett brukar jag ta cirka 10 fästingar sammanlagt på alla våra hundar under en hel säsong - men nu är det 10 i veckan ungefär. Varje år brukar vi ge dom Frontline - har inte gjort det ännu, vi brukar göra det kring midsommar för att det ska räcka skapligt över sommaren. Det blir väl lite bättre när vi gjort det förhoppningsvis.


Finns ju massor med olika fästingmedel, men jag har aldrig vågat prova något annat än Frontline. Fästinghalsbanden borde förbjudas totalt tycker jag - så många av våra valpköpares hundar som fått problem av dem, och det säger väl sig självt att det aldrig kan vara bra att ha det ligga så länge mot huden? Nej, avråder alla som frågar att skaffa såna!


Det ska ju finnas "ekologiska altenativ", har också haft flera valpköpare som testat lite olika såna - och sammanfattningsvis kan man väl säga att de knappt haft nån verkan alls. Har hört att om man ger hundar vitlök så skulle de slippa fästingar, är det nån som testat detta och vet om det fungerar? Fast vet inte hur det skulle lukta i vårt sovrum då, med en hel bunt med hundar som andas ut vitlök... .


Funderar nu också på ifall vi i familjen ska vaccinera oss mot TBE. Två stycken jag känner har drabbats av det nu på kort tid och det känns oerhört obehagligt. Ingen av dem har något minne av ett fästingbett - men tydligen kan man få smitta bara av att plocka en fästing från ett djur. Och jaaa, då ligger jag ju i riskzonen kan man väl säga...


Värsta är ju att man måste ringa doktorn då.... usch, det gillar jag inte alls. Det mesta brukar försvinna om jag liksom bara inte låtsas om det - men här är det ju i förebyggande syfte så kanske jag måste skärpa mig... 


Jag  är barnsligt förtjust i dylika - dom är så himla träffande tycker jag så nu måste jag bjuda på ett par även om ni sett dom tidigare  :






   


Till Frasse....



Denna måste väl bli till David och Jacob då....



  

Och denna då till Thomas & Henke...




Och vem kan den här stämma in på????     


      

 
 
Ingen bild

Margareta

7 juni 2012 20:50

Ingen har någonsin kunnat förklara vad fästingar har för uppgift att fylla, bortsett från att göra människor o djur sjuka! Ett gott råd - VACCINERA ER mot TBE! Vi har drabbats av det inom familjen och att man kunde bli så sjuk hade jag ingen aning om. Hjärnhinneinflammation med allt vad det inneburit. Lååång sjukskrivning, och ca 30 % av de drabbade får livslånga men. Inget botemedel finns, utan man får plågas med fruktansvärd huvudvärk och hög feber under lång tid.
Ni har ingen aning om och när ni drabbas så så gör som vi VACCINERA!

barecho

7 juni 2012 21:02

Ja, verkligen obehagligt med TBE...

 
Ingen bild

Ann Lundin

7 juni 2012 21:05

KUL!!!

barecho

7 juni 2012 21:11

:-)

 
Ingen bild

Ann Lundin

7 juni 2012 21:06

Inte fästingarna....

barecho

7 juni 2012 21:11

:-(

 
annica j

annica j

7 juni 2012 21:45

Ja dom är hemska i år :( Ändå trodde många att det var många som skulle stryka med genom att det blev ordentlig tjäle i år. Då jag hade Jack med mig på spårlägret plockade jag minst 40st som kröp i hans päls "urk" och plockar dagligen på dom :( Jag kör oxå Frontline, har testat många olika medel både köpta och hemmagjorda, men frontline funkat bäst. Just nu vågar jag inte ha på genom att de har lusmedel kvar i huden, men om en vecka åker frontline på! Har dock en sak kvar att prova och det är att schamponera med grönsåpa. Tydligen nån växt i det som inte fästingar ska gå på, men vet ej om det är bra för huden????

Huva! att man kan få TBE av att bara plocka dom har jag aldrig hört :-S låter ju inge bra....

http://annicasdjurliv.bloggplatsen.se

barecho

7 juni 2012 21:57

Jo, man kan bli smittad av dom på flera andra sätt än att bli biten av dom har det visat sig :-(

 
Ingen bild

Inger p

7 juni 2012 21:52

Testade Petwise halsband på Wila, plockade en fästing 2 cm ifrån imorse. Testade Scudo Pet ultraljud, på Nellie o Majken härom året. Lika värdelöst det! Scalibor halsbanden håller jag verkligen med om att man ska undvika, riktigt giftigt skit!!! Mina tanter mådde jättedåligt av dem, men med helt olika reaktioner Nä nu blir det Fronline här också, precis som vanligt, även på lilla Wilisen!

barecho

7 juni 2012 21:55

Hmmm... ja, dessa Scalibor-halsband ska man nog passa sig för verkar det som!

 
Ingen bild

Katarina H

7 juni 2012 22:36

Jaha, här nere har vi ju nästan alltid mkt fästingar, fast inte överallt, o jag har inte plockat mer än ngr st på vare sig hundar el katt i år - fast jag fick en själv i knävecket härom veckan. Inte så kul, fick ju Borelia förra sommaren. Det kan man ju avhjälpa med antibiotika, men otrevligt ändå. Tror inte att ni i "nedre snögränsen" har så många TBE-fästingar ännu, här i Mälardalen lär de ju tyvärr vara gott om dem. Nej, vi är inte vaccinerade.
Det kan inte vara så lätt för dig att hålla hundrana fästingfria eftersom de du ställer ut badas så ofta, för så fort man badar alternativt hunden hoppar i nån sjö så försvinner ju effekten av fästigmedlet, spec Frontline. Jag brukar , efter "vårbad", lägga på mina Expot och en dos räcker i princip hela sommaren om man inte schamponerar. Jo, det är ju starkare än Fronteline men effektivt och hittills är det ingen som reagerat negativt på det. Vissa raser av vallhundar typ collie tål det inte alls. Jag tycker det är bättre att förebygga fästingarna, hellre än att hundarna får en massa konstiga sjukdomar + att jag slipper krypen i sängen med risk för att de sätter sig på mig. Fäatinghalsbanden har jag ingen erfarenhet av men jag har förstått att de egentligen är "giftigare" än Expot, har aldrig provat dem då jag oftast haft valp/unghund och jag vill ju inte att de biter i dem. Har hört om hundar som reagerat med vingel/slöhet, men då är det ju bara att ta av halsbandet. likaså om nån reagerar på Fronline eller Expot så är det schamponeringx2 som gäller. Som sagt mina hundar har aldrig haft ngr problem med att tåla Expot - och heller förebygga än att de får en masssa skumma sjukdomar tycker jag!
Man får inga smittor av att plocka bort fästingar från nåt djur!! Eftersom de är ganska vanliga här så blir man dessutom van, o rätt bra, på att dra bort dem, använder aldrig "plockare" utan nyporna - knip till med fingrarna tätt mot huden och dra rakt ut - det säger "klick". Efter som det är ganska vanligt här med dessa kryp så är hundarna vana, och tacksamma, när man lusar av dem, fästingarna irriterar ju o kliar "vänta du har ju fått en testing" brukar jag fåna mig och de står blick stilla även om den satt sig på ögonlocket - tyvärr rycker det ju lite hår ibland samtidigt...
Lägg på Expot - åtminstone på dem som du inte badar hela tiden!! De du badar o ställer kanske du kan spraya med Frontline - har aldrig provat det - bara spot on - men det är ju bättre än inget.

barecho

8 juni 2012 10:55

Expot törs jag inte prova eftersom det ska vara samma verkningsämne i det som i Stronghold som jag hade en valp som reagerade mycket starkt på... Vad det gäller smitta när man tar bort en fästing, så har de från läkarhåll sagt att har man en spricka eller nåt i fingret och tar bort en smittad fästing - ja, då är risken stor att man smittas. Däremot om man använder en fästingplockare ska det inte vara nån fara förstås. Även fast de badas regelbundet våra hundar - oavsett om de ställs ut eller inte så brukar det faktiskt hjälpa rätt bra med frontline. Huvudsaken de inte badas inom 3 dagar efter man har satt på det eller nåt. Jaaa, hur som - utan dessa äckliga varelser så skulle världen vara betydligt bättre ;-)

 
Ingen bild

Margareta

8 juni 2012 12:01

Nu är det nog så att läkarvetenskapen konstaterat att man visst kan smittas av TBE genom att ta i en smittad fästing om man har något sår eller spricka i fingret! Vad beträffar Frontlines skydd efter bad är det precis som Helene säger, inga bad inom 3 dagar! Frontline absorberas genom huden(som tar max 3 dagar)och efter det ger Frontline fullt skydd, oavsett bad.

 
Ingen bild

Joanna

8 juni 2012 17:31

Hej! Jag måste bara kommentera det du skrev om vitlöken, ge helst inte det till dina hundar för det är väldigt giftigt, med lök över huvudtaget, men särskilt vitlök för det är så koncentrerat.. Det beror kanske också på hur mycket man skulle ge men för att få effekt mot fästingar så borde de vara rätt mycket och då blir det lika giftigt för hunden. Ville bara meddela detta så ingen provar med vitlöken. Tack för en jättebra blogg :)
// Joanna & Sheila

barecho

9 juni 2012 15:06

Nej, jag tycker också det lät konstigt - men det var ett tips jag fick från en annan hundägare.

 
Ingen bild

Eva-Britt

8 juni 2012 20:02

Vi har använt Scalibor i många år på våra hundar (många olika raser som du vet)och aldrig fått någon reaktion. Tur eller... men de behöver det eftersom de bor i Uppland. Ingen av dina uppfödningar som vi haft turen att få äga ha fått problem och Ally är 12,5 nu. Tycker att de hundar jag träffat som fått sjukdomar relaterade till fästingar är sju gånger värre än risken att använda Scalibor.

barecho

9 juni 2012 15:05

Jo - så är det säkert, men jag har fött upp hundar som blivit riktigt, riktigt sjuka av dessa halsband också. Så, nä - nåt sånt vågar jag aldrig ge mig på...

 
Ingen bild

Katarina H

10 juni 2012 09:28

Självklart kan man väl i stor otur bli TBE-smittad om man har ett sår ngn stans, men det var det jag menade - smittan måste ju in i blodbanorna, det smittar ju inte på hel hud. Naturligtvis bra om man klarar sig på Frontline, men i Mälardalen är min erfarenhet att det inte är lika effektivt som Expot. Så fort de blöter ner sig,badar i sjön eller ngt så kommer odjuren direkt.Jag brukar även vara tvungen att lägga på nytt var 4-5 e vecka Expot däremot klarar de sig på en dos hela sommaren. Självklart läggar jag inte det på valp/unghud, bara vuxna djur och inte på katt för de tål bara Frontline. Min kusin här i trakten fick både Borelia och TBE förra sommaren och låg medvetslös på sjukhus i en vecka!! Inte bra.

barecho

11 juni 2012 22:16

Fy så otäckt med din kusin - ja, tänk om vi kunde hitta på nåt sätt att utrota dom små äcklen...

 
Ingen bild

Maria

10 juni 2012 19:20

Hej! Ge inte hundarna vitlök.Fick höra av en vet. att lök förstör hundarnas röda blodkroppar (även i lite mängd som ex. i köttbullar), vet. sa inget om vitlök men man kan ju anta att det gäller lök som lök.

barecho

11 juni 2012 22:15

Ja, det låter då inge vidare :-(

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av barecho - Fredag 22 mars 05:44

  Taco     Toby     Tristan     Trevor     Tippo     Tango     Tally     Trisha     Tabitha     Tora   Mer information om valparna finns här: Kennel Barecho ...

Av barecho - Fredag 22 mars 05:39

  Ubbe     Uzo     Undis     Uzzi     Unette     Ultra   Mer information om valparna finns här: Kennel Barecho ...

Av barecho - Torsdag 14 mars 16:34

I måndags, när det var sex dagar kvar till beräknad valpning så låg tempen på 37,6. Det var ju inte jättelågt och Kryddan åt upp sin mat. Hon var lika lugn som vanligt. Så jag tänkte det var falskt alarm. Tempen sjönk sedan sakta nedåt, men inga andr...

Av barecho - Söndag 3 mars 14:25

I denna blogg kommer det mestadels vara inlägg som har med kennel Barecho att göra. Om våra valpar, hundar, från utställningar mm. Jag (Helene) har skaffat en ny blogg där jag mer kommer att skriva mina tankar och åsikter inom olika ämnen, välkommen ...

Av barecho - Fredag 1 mars 07:49

Denna kull är Ziris andra kull hos oss, förra kullen föddes för 1,5 år sedan, i den kullen blev det sju valpar. Att det skulle bli fler denna gång misstänkte vi ganska tidigt, för redan när hon gått fyra veckor började magen växa - och det snabbt! De...

Presentation

Fråga mig

35 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards